Blijf alert voor valse mails!

De afgelopen maanden merken wij een opstoot van organisaties die via e-mail valse facturen en boetes opsturen. De gebruikte methode is niet nieuw: de oplichters sturen een betrouwbaar uitziende e-mail dat je nog een bepaald bedrag hebt openstaan bij de politie of een bekende leverancier.

Maar je hebt geluk: ze (de oplichters) stellen je in de gelegenheid om het verschuldigde bedrag onmiddellijk over te maken. Om de druk op de lezer op te voeren stelt men vaak dat je binnen de 3 dagen moet betalen, zo niet zal het dossier in handen worden gegeven van een gerechtsdeurwaarder. Bovendien voegt men vaak een virus bij in de bijlagen. Je opent dan zogezegd de factuur maar eigenlijk zet je zo een virus op je computer.

Het gaat hier om een poging tot oplichting dus ga hier zeker niet op in. Boetes worden nooit via mails en online betalingen geïnd!

Een goede antivirus voor je computer kan je al goed op weg helpen. Wij raden iedereen ook aan om bij twijfel steeds contact op te nemen met de leverancier of de politie. Let zeker op met facturen van firma's waarmee je niet vertrouwd bent.

Enkele voorbeelden: