Welke soorten uittreksels uit het strafregister zijn er?

Het 'uittreksel uit het strafregister' is een officieel document dat een opsomming geeft van mogelijke veroordelingen. Het vermeldt jouw eventuele strafrechtelijk verleden.

Er bestaan drie soorten uittreksels uit het strafregister.

Basismodel

(art. 595 van het Wetboek van Strafvordering)

Dit model is het standaarduittreksel dat je kan aanvragen voor allerlei doeleinden met uitzondering van activiteiten met minderjarigen. Er zijn ook geen speciale voorwaarden in verband met het strafblad vastgesteld om de activiteit uit te oefenen.

Model voor bepaalde beroepen of activiteiten

(art. 596.1 van het Wetboek van Strafvordering)

Dit model is een uittreksel om een activiteit of een beroep uit te mogen oefenen waarvan de voorwaarden in een wet of een verordening bepaald werden. Bijvoorbeeld: voor het verkrijgen van een jachtverlof, voor taxichauffeurs, voor slijters van dranken, voor campinguitbaters, …

Model voor activiteiten met minderjarigen

(art. 596.2 van het Wetboek van Strafvordering)

Dit model vraag je aan voor activiteiten met minderjarigen of als je een job hebt waarin je met minderjarigen in contact komt. Het gaat om een activiteit die valt onder opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 014 33 37 00.