Procedure minderjarigen?

Voor minderjarigen vanaf 16 jaar die een inbreuk hebben begaan, is voorzien in een bijzondere procedure.

Stap 1: 'ouderlijke betrokkenheid'

Dit betekent dat bij een overtreding door een minderjarige er eerst een aangetekend schrijven vertrekt naar de ouders. De ouders krijgen de kans om mondeling of schriftelijk hun oordeel bij de overtreding weer te geven, aangevuld met eventuele educatieve maatregelen die ze zelf zullen nemen. Op basis hiervan beslist de sanctionerend ambtenaar om de zaak af te sluiten of alsnog de procedure verder te zetten.

Stap 2: bemiddeling

Bij het verder zetten van de procedure wordt er verplicht een bemiddelingsaanbod voorgesteld aan de minderjarige. Deze bemiddeling kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld excuses bij de slachtoffers, schrijven van een opstel, een dienstverlening in overeenstemming met de soort overtreding.

In elk geval krijgt de minderjarige een advocaat toegewezen die hem of haar bijstaat tijdens de volledige procedure.

Stap 3: geldboete

Pas wanneer een minderjarige deze bemiddeling weigert of de bemiddeling faalt, dan kan een geldboete (maximum 175 euro) worden opgelegd. De geldboete moet worden opgelegd aan de ouders.

De minderjarige of zijn of haar ouders kunnen tegen deze beslissing kosteloos in beroep bij de jeugdrechtbank. De jeugdrechter kan de boete nog vervangen door een maatregel van behoeding, bewaring of opvoeding.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 014 33 37 00.