Controle op verlichting: 14 fietsers in overtreding

Zondagavond 5 november controleerde de lokale politie Balen-Dessel-Mol van 16.00 uur tot middernacht onder andere op het correct gebruik van verlichting, zowel van fietsers als gemotoriseerde voertuigen. Er waren in totaal 14 fietsers niet in regel. 6 van hen waren jonger dan 16 jaar en worden op woensdagmiddag of zaterdagochtend verplicht een verkeersklas te volgen. De 8 overtreders ouder dan 18 jaar hebben een boete van 58 euro gekregen. Er werd ook een automobilist bekeurd omwille van defecte verlichting aan het voertuig.

Zichtbaarheid in het verkeer is van levensbelang. Daarom plant de lokale politie Balen-Dessel-Mol in de volgende maanden zijn nog controles, voornamelijk tijdens de donkere uren 's morgens en 's avonds langs drukke schoolroutes en schoolomgevingen in de politiezone.

Correct gebruik van fietsverlichting

Sinds enkele jaren is het niet meer verplicht om vast licht op de fiets te hebben. Je mag de lampjes ook op je kledij of rugzak bevestigen. Ook knipperende lichten zijn toegestaan. Zolang je maar een wit of geel licht vooraan hebt en een rood licht achteraan. Daarnaast raadt de politie aan om een reflecterend vestje te dragen. De aankoop van fietsverlichting weegt alvast niet op tegen de boete en al helemaal niet tegen een verkeersongeval. Tegenwoordig kan je al voor een paar euro lampjes kopen. Dus neem even de tijd om te checken of je fiets in orde is en zorg ervoor dat je gezien wordt.