Wie zijn huis, bedrijfshal of ander eigendom met een alarmsysteem beveiligt, is vanaf 1 september 2009 verplicht om dit te registreren bij het 'Meldpunt Alarmsystemen' ALINE (ALarm INformation Exchange). Met deze uniforme, nationale gegevensbank wil de federale politie de administratieve last voor de gebruiker en de lokale politie verminderen.


De gebruiker van een alarmsysteem hoeft niet meer naar de lokale politie te gaan om het systeem aan te melden. Via de website police-on-web kan iedereen het alarmsysteem eenvoudig elektronisch aanmelden.  

Tegen 1 maart 2010 moeten alle in België geplaatste alarmsystemen geregistreerd zijn in het meldpunt. Hiermee is een overgangsperiode van zes maanden voorzien om de gebruikers de kans te geven het alarmsysteem aan te melden. Ook de alarmsystemen die vroeger bij de lokale politie werden aangegeven, moeten opnieuw geregistreerd worden via de website www.policeonweb.be.


Voor wie?

De gebruikers van een beveiligingssysteem, dat niet aangesloten is op een alarmcentrale, moeten zelf het systeem via police-on-web registreren. Een gebruiker waarvan het alarmsysteem wel aangesloten is bij een alarmcentrale hoeft zelf geen aangifte te doen, de centrale doet dit voor hun klant. 

Wanneer moet het alarmsysteem aan- en afgemeld worden?
De aangifte dient te gebeuren binnen de tien dagen na de ingebruikstelling, of buitengebruikstelling, van het alarmsysteem, of binnen de tien dagen na een wijziging van één van de verplichte gegevens. 

Welke gegevens?

 • Naam (handelsbenaming) en adres van de plaats van installatie van het alarmsysteem;
 • telefoonnummer van de plaats van installatie van het alarmsysteem;
 • naam, adres, gsm-nummer en e-mailadres van de gebruiker;
 • aard van het goed waar het alarmsysteem is geïnstalleerd (rijwoning, fabriek, handelszaak,...);
 • aard van het risico van de plaats (juwelier, apotheek, krantenwinkel,...);
 • aard van het alarmsysteem: goederenalarm - mobiel persoonsalarm - vast persoonsalarm. 
 • Meer informatie
  De informatiebrochure 'Geen (node)loos alarm: spelregels bij inbraakalarmen' (pdf) kan je hier downloaden.
  Meer info vind je ook op www.besafe.be