In het verleden konden de noodcentrales je enkel automatisch lokaliseren als je met een vaste lijn belde. Voortaan kan je – na installatie van de app 112be van de Belgische overheid – de hulpdiensten in een handomdraai bereiken en zij kennen meteen je locatie.
Maar hoe werkt de applicatie nu exact en hoe ga je ermee aan de slag?

1. Download de app
Zoals steeds moet je de applicatie eerst downloaden en installeren op je smartphone. Ga naar de App Store (iOS) of Play Store (Android) en zoek naar “app 112be”.
Installeer de app.

2. Registreren
Na installatie vraagt de app je enkele gegevens. Wie ben je? Waar woon je? Interessant hierbij is dat je ook heel specifieke gegevens kunt doorgeven zoals hartproblemen, suikerziekte, doof of blind… noem maar op. Dit krijgen de hulpdiensten onmiddellijk te zien zodat er heel gericht kan opgetreden worden om je te helpen.
Er wordt ook gevraagd naar een ICE-contact (In Case of Emergency). Wie moet er gecontacteerd worden als je b.v. in levensgevaar verkeert?

3. In nood?
Met 1 druk contacteer je de brandweer, de ziekenwagen of de politie. Door de app weten zij meteen waar je bent zelfs in het midden van het bos want elke 30 seconden word je exacte gps-locatie automatisch doorgestuurd naar de alarmcentrale.

app112be

Laat ons hopen dat je de app nooit nodig zal hebben, maar de politie en bij uitbreiding alle hulpdiensten raden u toch sterk aan om u te registeren.