De Lokale Politie Zuiderkempen organiseert in samenwerking met de secundaire scholen in Westerlo op 6, 7 en 8 mei voor de twaalfde keer het verkeerseducatief project “Wel jong, niet gek!’. 320 laatstejaars studenten, verspreid over 5 sessies, nemen hieraan deel.

In het eerste deel worden de jongeren geïnformeerd over en geconfronteerd met de gevolgen van (weekend)ongevallen met jongeren. Hier wordt ook de enquête besproken waaraan zij hebben deelgenomen.

In het tweede gedeelte tijdens de actieblokken kunnen de jongeren aan de lijve ondervinden wat het nut is van de gordel door in de tuimelwagen en de crashtest plaats te nemen. Verder is er ook een parcours met een promillebril en een standje over alcohol en drugs in het verkeer. Ook de brandweer heeft een educatieve stand.

In het derde gedeelte is er een evaluatie gevolgd door het verhaal van Kevin. Het verhaal van Kevin  is een video-opname van de aangrijpende getuigenis van een jonge man die door toedoen van zijn vriend verlamd geraakte in een verkeersongeval.

Door deze sensibilisatie wil de politie de jonge beginnende bestuurders overtuigen van een verantwoord verkeersgedrag met respect voor alle andere weggebruikers. De jongeren kunnen deelnemen aan een verkeersquiz waarmee mooie prijzen te winnen zijn, zoals rijopleidings- en rijvaardigheidscheques (Kempische Rijscholen en ProMove),  sport- en rugzakken (KBC), cinematickets, e.a.. iedere deelnemer krijgt een uitgebreid informatiepakket en een BOB-sleutelhanger.

In 2012 maakte “Kijk uit!” over ons project een reportage : https://www.youtube.com/watch?v=DjtVdj6pGzc&;feature=youtube_gdata_player

Bij snelheidscontroles tijdens de derde flitsmarathon stelde de politie Zuiderkempen vast dat 9% van de gecontroleerde bestuurders te snel reed. Op de Wolfsdonksesteenweg, Geneinde, Booischotseweg, J. Lemmenslaan, Langestraat en Aarschotsesteenweg reden samen 255 van de 2863 bestuurders te snel.
Op de J. Lemmenslaan reed een bestuurder zelfs 125 km/u daar waar 50 km/u toegelaten is, hij zal samen met nog drie andere bestuurders zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Bij snelheidscontroles stelde de politie Zuiderkempen vast dat op de Jaak Lemmenslaan in Zoerle-Parwijs 51 (12%) van de 414 bestuurders te snel reden. Op de Wolfsdonksesteenweg in Herselt waren er dat 68 (22%) van de 305 en op de Averbodesesteenweg 75 (24%) van de 301.
Op de Averbodesesteenweg reed een bestuurder zelfs 128 km/u daar waar 70 km/u toegelaten is, hij zal zich voor de rechtbank moeten verantwoorden.

4% van de bestuurders had te veel gedronken.

wodca logo

De politie Zuiderkempen controleerde van zaterdag op zondag in Herselt, Hulshout en Westerlo tijdens een WODCA-controle 242 bestuurders op het gebruik van alcohol en drugs. Tien personen (4%) hadden teveel gedronken. Hiervan dienden drie personen hun rijbewijs in te leveren voor drie uur. Zes andere personen waren hun rijbewijs voor zes uur kwijt. Van een 31-jarige bestuurster die 0,68 mg/l blies (wat overeenkomt met 1,6 promille in het bloed) werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Er werden twee bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van drugs, zij legden een positieve speekseltest af. Hun rijbewijs werd ook onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

 

 

De politieraad zal samenkomen op 25 februari 2015 om 20:00 in het veiligheidscentrum De Marly, De Merodedreef 15, 2260 Westerlo.

Lees meer →