Veilig fietsen

Elke dag zijn wel meer dan 20 fietsers betrokken bij een verkeersongeval met de dood of een zware verwonding tot gevolg. De oorzaken van deze onthutsende cijfers zijn zeer verschillend. Zo is er een toename van het verkeer, houden automobilisten nog steeds te weinig rekening met de zwakke weggebruikers, is er nog al te vaak sprake van overdreven snelheid enz.. Maar er is meer.



Zichtbaarheid in het verkeer

Vaak is de zwakke weggebruiker niet zichtbaar genoeg voor de automobilisten. Dit is vooral belangrijk tijdens de "donkere maanden". Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er een duidelijke relatie bestaat tussen zichtbaarheid van een zwakke weggebruiker en de kans op een ongeval. Hoe minder zichtbaar hij/zij dus is, hoe groter de kans is dat hij betrokken raakt bij een ongeval. Verder blijkt ook dat het zicht vermindert met 20 tot 30 % als de schemer invalt.

Controle-acties



Politie Regio Turnhout plant zowel preventieve als gewone fietscontroles op het correct gebruik van fietsverlichting, voornamelijk in de schoolomgeving en de toegangswegen naar de scholen. Niet alleen schoolgaande jongeren, maar alle fietsers worden gecontroleerd.

Meerderjarigen zonder fietsverlichting, indien het donker is, krijgen meteen een boete. Minderjarigen krijgen een proces-verbaal "verkeersvormingsklas". Dit houdt in dat jeugdige overtreders tussen 12 en 18 jaar via het parket zullen doorverwezen worden naar de verkeersvormingsklas. In deze klas zullen de jongeren leren over hoe het wel moet en welke risico's zij nemen als zij de regels niet naleven.



Wat zijn de regels rond fietsverlichting?

Sinds enkele jaren is het niet meer verplicht om vast licht op de fiets te hebben. Je mag de lampjes ook op je kledij of rugzak bevestigen. Ook knipperende lichten zijn toegestaan. Zolang je maar een wit of geel licht vooraan hebt en een rood licht achteraan. Daarnaast raadt de politie aan om een reflecterend vestje te dragen. De aankoop van fietsverlichting weegt alvast niet op tegen de boete en al helemaal niet tegen een verkeersongeval. Tegenwoordig kan je al voor een paar euro lampjes kopen. Dus neem even de tijd om te checken of je fiets in orde is en zorg ervoor dat je gezien wordt.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 0800 25 101.