Persvoorstelling 'dodehoekzeil' op 24/05/2018 om 11.00u op het SMIK

Do 17.05.2018 - 8:46

Dodehoekongevallen zorgen jaarlijks voor tientallen (zwaar)gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers. Wanneer het om een aanrijding tussen een fietser en een vrachtwagen gaat, is de balans vaak nog zwaarder. De technische maatregelen die vanuit de transportsector werden ingevoerd (o.a. de verplichte dodehoekspiegel) redden levens, maar volstaan niet.

"Zeker jonge weggebruikers in het secundair onderwijs moeten nog gesensibiliseerd worden over het probleem. Oefenen in de praktijk is daarbij noodzakelijk," zegt burgemeester Ward Kennes van Kasterlee. Daarom organiseert het SMIK jaarlijks een 'dodehoek'-opleidingsdag samen met de wijkagenten van de politiepost Kasterlee.

"Ons politiecollege heeft groen licht gegeven om in 2018 een dodehoekzeil te kopen om het oefenen nog realistischer te maken," aldus burgemeester Kennes Op 24 mei om 11.00 uur stellen wij het dodehoekzeil voor tijdens de verkeerslessen op het SMIK. Hierdoor wordt visueel aangetoond welke plaatsen in de onmiddellijke omgeving van een vrachtwagen niet zichtbaar zijn voor de bestuurder. Het rode zeildoek visualiseert immers de dode hoek op ware grootte.

Enkele cijfers & ongevallen 'dodehoek'

  • Jaarlijks gebeuren in ons land gemiddeld 50 dodehoekongevallen met vrachtwagens en kwetsbare weggebruikers.
  • 50% van de dodehoekongevallen is zeer ernstig: een vijfde met dodelijke afloop, een vierde met zware verwondingen.
  • In alle gevallen is de kwetsbare weggebruiker het slachtoffer, de grote meerderheid zijn fietsers.
  • De slachtoffers zijn vooral 11- tot 20-jarigen en senioren.
  • Bijna alle ongevallen gebeuren overdag en tijdens de week.
  • Snelheid speelt bij dodehoekongevallen geen rol.
    Bron: VSV

Tekening 'dodehoekzeil'

Perscontacten
- Ward Kennes, burgemeester van Kasterlee, ward.kennes@kasterlee.be
- Geert Vandecruys, persverantwoordelijke KOGEKA, geert.vandecruys@kogeka.be
- Rudy Remijsen, commissaris/perswoordvoerder Politie Regio Turnhout, rudy.remijsen@turnhout.be

Politie Regio Turnhout en Hulpverleningszone Taxandria willen bevolking warm maken voor Be-Alert

Vr 23.03.2018 - 14:16

De interventievoertuigen van de Politie Regio Turnhout zullen binnenkort in het straatbeeld te zien zijn met een duidelijke boodschap erop: 'Meteen verwittigd bij een noodsituatie? Registreer je via www.be-alert.be.'

Samen met de Hulpverleningszone Taxandria wil de Politie Regio Turnhout zoveel mogelijk mensen aanzetten om zich te registreren op Be-Alert. Dat is een handig alarmeringssysteem waarmee de overheid erg snel de bevolking kan waarschuwen bij onheilssituaties (brand, wateroverlast, storm, incidenten met gevaarlijke stoffen, …). Heel recent nog werd Be-Alert in Turnhout geactiveerd n.a.v. een silobrand bij een bedrijf in de Turnhoutse industriezone. Bij die brand kwam toen een vreemde geur vrij die bij nogal wat mensen voor enige ongerustheid zorgde. Be-Alert was, naast de sociale media-kanalen van de Politie Regio Turnhout, op dat moment een handige tool om mensen te waarschuwen en gerust te stellen.

De eerste van 8 interventievoertuigen die de komende dagen en weken zullen bestickerd worden, duikt vanaf vandaag op in het straatbeeld. Later zullen ook nog andere politievoertuigen volgen en zal ook de Hulpverleningszone Taxandria een deel van het wagenpark voorzien van Be-Alert-bestickering.

Meer info over Be-Alert op de website www.be-alert.be.

Veiligheidsmonitor wordt vanaf vandaag verspreid

Ma 19.03.2018 - 11:34
Uwmening

De Veiligheidsmonitor is een bevolkingsbevraging over verschillende veiligheidsthema's. Via dit kanaal wordt u als burger bevraagd over uw onveiligheidsgevoel, buurtproblemen, preventie, het slachtofferschap en de kwaliteit van het politieoptreden. Het initiatief wordt georganiseerd door de Federale Politie in samenwerking met FOD Binnenlandse Zaken en de lokale besturen.

De verzamelde informatie bevat waardevolle indicatoren voor de uitwerking van het veiligheidsbeleid van uw gemeente/stad. Wij vragen u dan ook om deze Veiligheidsmonitor gunstig te onthalen en de nodige tijd te nemen om de vragen van de enquête te beantwoorden.

Praktisch gezien zullen de verschillende vragenlijsten betreffende de Veiligheidsmonitor vanaf vandaag worden verspreid. Ongeveer 500.000 personen die via een statistische toevalssteekproef werden geselecteerd zullen de enquête in de bus krijgen. De antwoorden worden volledig anoniem verwerkt. De analyses worden begin 2019 verwacht zodat deze kunnen worden opgenomen in de verschillende beleidsplannen.