Politiezone Noorderkempen richt een DRONE-team op.

Op de komende gemeenteraad van de drie gemeentes wordt de goedkeuring voor het gebruik van een drone door de politie gevraagd.  De aankoop werd reeds eerder goedgekeurd in de politiebegroting van 2022.  Vanaf de gemeenteraad de principiële toestemming heeft gegeven voor de inzet, mag de politie hem gebruiken in de desbetreffende gemeente. Hoogstraten en Merksplas hebben hun goedkeuring reeds gegeven, Rijkevorsel volgt in januari.

drone in gebruik

De zone heeft omwille van verschillende redenen beslist om een drone aan te kopen.  We zijn zo de eerste lokale politiezone in het noorden van Antwerpen/De Kempen met een eigen drone-team.  Het uitgestrekte grondgebied, met grote uitdagingen op vlak van openbare veiligheid en criminaliteit is er één van.   Het is onmogelijk om als politie overal aanwezig te zijn en bij ernstige feiten kunnen de beschikbare middelen van de Federale Politie (Rago - politiehelikopter, speurhond, …) niet altijd snel ingezet worden.  Ook zijn er de verschillende uitdagingen voor de inspecteurs, zoals de grenscriminaliteit, de risico’s in het kader van openbare veiligheid (drie gevangenissen en het centrum voor illegalen), de verkeersveiligheid in de omgeving van de talrijke scholen, enkele grootschalige evenementen en de prioriteiten zoals o.a. diefstallen in woning en drugsoverlast.  Deze nieuwe technologie kan de politie perfect ondersteunen én de doelstellingen sneller en efficiënter bereiken.  

 

De drone zal zeer uiteenlopend ingezet worden.  Zo kan hij gebruikt worden bij het nemen van foto’s van ernstige verkeersongevallen, wat de beoordeling van de feiten door de politie en de verkeersdeskundige kan vergemakkelijken. Ook kan er bijstand geleverd worden aan andere hulpdiensten bij bijvoorbeeld een brand, gaslek, wateroverlast, gevangenisopstand, … .  De recherche -en interventiediensten kunnen het gebruiken als extra ogen bij het uitvoeren van huiszoekingen en het zoeken naar personen, bijvoorbeeld bij een woninginbraak.  Verdachten verstoppen zich wel eens in de omgeving tot de politie de zoekactie stopzet.   Een drone kan de omgeving scannen tot de speurhond ter plaatse is, die dan doelgericht kan ingezet worden.  Daarbij is het des te belangrijker dat alle inwoners in huis blijven, zodat zij niet worden aanzien als verdachte. Tenslotte zal de drone ingezet worden bij grote evenementen, wat een meerwaarde betekent bij het monitoren van de verkeersstromen en overlastproblemen.  Kortom, door gebruik te maken van de drone kunnen incidenten beter worden ingeschat en ploegen op het terrein vlotter worden aangestuurd.  De mogelijkheden en voordelen zijn dus talrijk.

 

De politie mag natuurlijk niet zonder reden de drone inzetten. Zo mag de drone enkel ingezet worden wanneer deze een meerwaarde kan zijn om het gewenste doel te bereiken. Beeldopnames worden enkel gemaakt indien dit relevant is voor het incident.  Verder heeft de politie de toestemming nodig van het openbaar ministerie of onderzoekrechter wanneer de drone zal ingezet worden bij een gerechtelijke actie waarbij de privéruimte in beeld wordt gebracht.   Opgeslagen beelden worden dan weer alleen maar bekeken wanneer dit noodzakelijk is voor een politioneel of gerechtelijk onderzoek. Kortom, camerabeelden worden dus alleen gebruikt wanneer dit wettelijk toegelaten is.

 

Tot de officiële toestemming maar ook daarna zal de politie oefenmomenten organiseren, zodat de twee opgeleide piloten/operatoren vertrouwd geraken met het toestel.  Zij werden opgeleid door de collega’s van de politiezone Carma, die al een tijdje werkt met een drone.  

 

De mogelijkheden van het type dat werd gekozen zijn groot.  De piloot heeft verschillende camera’s waarmee kan genavigeerd, ingezoomd en overzicht gegeven worden, maar ook warmtebeelden zijn mogelijk.  De verkregen informatie zal door de operator geïnterpreteerd en gecommuniceerd worden.  Hij vormt zo de schakel tussen de piloot en de ploegen op het terrein en de radiokamer.  De piloot zal voor elke vlucht een risicoanalyse maken waarbij o.a. gekeken wordt naar de weersomstandigheden, locatie enzovoorts.  

 

De Lokale Politie Noorderkempen is ervan overtuigd dat de inzet van een drone een meerwaarde zal betekenen in het bestrijden van de criminaliteit, het verbeteren van de verkeersveiligheid en de ondersteuning bij grote evenementen.

 

Labels