Wij starten deze week met een sensibiliseringsactie van zone 30 in de binnenstad. Dit is een actiethema waar wij in samenwerking met de Stad Lier heel het jaar door op gaan werken . In het nieuwe bestuursakkoord van de Stad Lier wordt een mobiele en veilige stad als 1 van onze focussen genoemd. De invoering van de nieuwe verkeerssituatie op de Grote Markt was de eerste fase, het afdwingen van zone 30 in de binnenstad is de tweede fase waarop gewerkt zal worden. De Lierse burger heeft duidelijk aangegeven dat verkeersleefbaarheid belangrijk is en dat deze moet verbeteren.

 

In Lier is er een tijdje geleden al “de zone 30” ingevoerd dit voor de binnenstad en in schoolomgevingen. Een zone 30 is een gebied waar je niet sneller mag rijden dan 30 kilometer per uur. Chauffeurs rijden hierdoor traag waardoor de verkeersleefbaarheid stijgt en de straten veiliger worden maw de woonfunctie primeert op de verkeersfunctie. In het verleden zijn er verschillende nationale campagnes gelanceerd rond trager rijden: er is een bewezen verschil als je onverwacht moet remmen bij een snelheid van hoger dan 30 km/u in bepaalde situaties.

Spijtig genoeg merken we op dat niet iedereen zich houdt aan deze snelheidsbeperking daarom gaan we vanaf begin maart hier acties rond uitvoeren in samenwerking met de Stad Lier. Deze acties zullen zowel sensibiliserend als repressief zijn.

Op gebied van sensibilisatie zullen we de aandacht trekken door de inzet van mobiele lichtkranten en smileyborden. Ook zal er rond de schoolomgevingen in Lier na de paasvakantie een flyer worden uitgedeeld aan iedereen die zich met de wagen verplaatst. We willen mensen echt ter plaatse bewust maken zodat ze inzien dat trager rijden echt wel een impact heeft op de verkeersveiligheid. We zullen ook op regelmatige basis cijfers communiceren over het aantal overtredingen, hiervoor zetten we onze bestaande communicatiemiddelen én die van de Stad Lier in maw via onze websites, sociale mediakanalen en persberichten.

Op gebied van repressieve acties zal er vanaf deze maand tot einde van dit jaar op regelmatige tijdstippen én op strategisch bepaalde plaatsen geflitst worden. Deze plaatsen zijn bepaald op basis van plaatsen waar we in het verleden opgemerkt hebben dat chauffeurs zich niet houden aan de snelheidsbeperkingen of dit zijn plaatsen waar het echt een noodzaak is vb aan een schoolomgeving.

De Stad Lier en wij hopen op deze manier iedereen bewust te maken van het belang van zone 30 want zone 30 begint bij u! Hoe meer mensen dit respecteren, hoe beter het resultaat! Doe dus ZELF mee!

In bijlage persbericht zelf .