Wat?

Een gemachtigd opzichter heeft de bevoegdheid om het verkeer stil te leggen om groepen voetgangers (kinderen, scholieren, bejaarden, personen met een handicap) veilig te laten oversteken.

Gemachtigd opzichter word je na het volgen van een opleiding. Als bewijs hiervan krijg je een attest van de burgemeester. De politie geeft deze opleiding.

Voor wie?

Iedere meerderjarige kan de opleiding aanvragen en volgen. Ze is vooral bedoeld voor personeelsleden van lagere en middelbare scholen, leiding van jeugdbewegingen, begeleiders van groepen bejaarden, begeleiders van personen met een handicap, ... .

Hoe?

Je kan de opleiding voor gemachtigde opzichter met een e-mail aanvragen bij de verkeersdienst van de zone.

Voorwaarden?

Het attest van gemachtigde opzichter kan je pas ontvangen als je achttien bent. Je kan de opleiding al wel volgen vóór je achttien jaar bent geworden.

Kostprijs?

Deze opleiding is gratis.

Afhandeling?

De verkeersdienst van de politiezone geeft deze opleiding. De opleiding gaat alleen door als er een groep gevormd is van minimum tien en maximum twintig personen. De verkeersdienst noteert je aanvraag en contacteert je wanneer er voldoende deelnemers zijn.

Nadat je de opleiding gevolgd hebt, moet de burgemeester van de gemeente, waarbinnen je de functie wil uitoefenen, je een attest bezorgen. Met dit attest ben je gemachtigd om de functie van 'gemachtigde opzichter' uit te oefenen.

Waar?

Politiezone Klein-Brabant, verkeersdienst, Puursesteenweg 389, 2880 Bornem. Als je persoonlijk wilt langskomen bij de verkeersdienst, maak je best eerst een afspraak (03/293.22.54).