Phishingberichten komen en gaan, maar blijven helaas bestaan

Aandachtige internetgebruikers stuurden het afgelopen jaar maar liefst 6 miljoen verdachte berichten naar verdacht@safeonweb.be. Dat is goed nieuws, want dankzij deze meldingen kon Safeonweb meer dan 650.000 verdachte links laten blokkeren.

Verdachte e-mails

Energiecrisis als inspiratiebron voor oplichters

Hét ‘oplichtingsthema’ van 2022 was de energiecrisis. Berichten die een energiepremie of steun beloofden, kwamen in alle vormen. En het aantal valse webshops die goedkope pellets aanboden, was niet te tellen.

Opgelet voor valse QR-codes

Opvallend in 2022 was dat de link in verdachte berichten soms vervangen werd door een QR-code. Het resultaat is echter hetzelfde: je wordt naar een verdachte website geleid waar er wordt gevraagd om je gegevens in te vullen. Trap niet in de val!

Blijvers

Tot slot deden oplichters zich ook in 2022 voor als een overheidsdienst, je bank of de politie. Ook de ‘sextortion scam’ kwam regelmatig terug: afpersers beweren dat ze je computer hebben gehackt en intieme beelden van je hebben gemaakt en dreigen ermee om te beelden te verspreiden tenzij je een bedrag betaalt.

Stuur verdachte berichten door naar Safeonweb

Krijg je een verdachte mail in je mailbox? Ontvang je een vals sms’je? Stuur dat bericht dan door naar verdacht@safeonweb.be. Safeonweb laat valse links in dergelijke berichten blokkeren. Minder aandachtige internetgebruikers die wel op de link klikken, worden zo afgeleid naar een waarschuwingspagina.

Meer informatie over phishing vind je op Safeonweb.be.