Het principe ‘botsen is blazen’ is al enkele jaren de standaardprocedure bij verkeersongevallen in politiezone Voorkempen. Iedere bestuurder die betrokken is bij een verkeersongeval wordt aan een alcoholcontrole onderworpen. Vanaf morgen gaat de politiezone nog een stap verder. Elke bestuurder die betrokken is bij een verkeersongeval met een lichamelijk letsel zal dan ook een speekseltest moeten afleggen.

Het rijden onder invloed van illegale drugs (en ook sommige legale medicatie) is verboden, ongeacht de hoeveelheid. Terwijl burgers zich steeds beter bewust zijn van de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, worden de gevolgen van rijden onder invloed van drugs vaak nog onderschat.

“Intoxicatie – zowel door alcohol als door drugs – is één van de voornaamste oorzaken van verkeersongevallen. Daarom willen we drugs in het verkeer bekijken én behandelen als alcohol in het verkeer”, klinkt het bij Lokale Politie Voorkempen. “Wie als bestuurder betrokken is bij een verkeersongeval met gewonden zal vanaf morgen niet enkel een ademtest moeten afleggen, maar ook een speekseltest.”

Lokale Politie Voorkempen is de eerste politiezone in de provincie die dit principe hanteert en dus een speekseltest zal afnemen bij elk verkeersongeval met gewonden.