Nieuwe Privacywet : General Data Protection Regulation (GDPR) – Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG)

Op 25 mei 2018 treedt nieuwe Europese regelgeving in werking betreffende privacy en deze regelgeving vervangt de Belgische privacywet.

Algemene vragen over GDPR - AVG

Algemene informatie met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens en de nieuwe regelgevende context, kan u vinden bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (website www.privacycommission.be )

Data Protection Officer (DPO)

Uw politiezone beschikt over een Data Protection Officer (DPO) of Functionaris voor gegevensbescherming. De DPO adviseert en informeert de politiezone en controleert of de politiezone voldoet aan de regelgeving. De DPO is het aanspreekpunt voor vragen in verband met uw eigen privacy en de bescherming van uw eigen persoonsgegevens.

U bereikt de DPO bij voorkeur per mail : PZ.Zara.DPO@police.belgium.eu of eventueel per post : Politiezone ZARA, t.a.v. DPO, Gustaaf Peetersstraat 7 te 2520 Ranst)

Privacybeleid van de politiezone ZARA

De verwerkingsverantwoordelijke is de korpschef van de politiezone (R. Verbist, Gustaaf Peetersstraat 7 te 2520 Ranst) en staat in voor de strikte naleving van de regelgeving betreffende gegevensbescherming en verwerking van persoonsgegevens.

De personeelsleden van het korps zijn de verwerkers van de persoonsgegevens. Er kan ook gebruik gemaakt worden van externe verwerkers, maar enkel wanneer er een overeenkomst is tussen de verwerkingsverantwoordelijke en de externe verwerker met afspraken over de categorieën van persoonsgegevens, de types verwerkingen en de technische en organisatorische maatregelen om de persoonsgegevens te beveiligen.

De doeleinden van de verwerkingen van persoonsgegevens kaderen binnen de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie.

De aard van de verwerkingen van persoonsgegevens kan gaan o.a. over verzamelen, vaststellen, ordenen, structureren, invoeren, wijzigen, opslaan, doorsturen, wissen, vernietigen.

De duur van de verwerkingen van persoonsgegevens is bepaald in instructies opgelegd aan de politiezone door de regelgever.

Elk personeelslid van de politiezone of externe verwerker is gebonden aan verbintenissen betreffende vertrouwelijkheid en deontologie en kan ingeval van misbruik het voorwerp uitmaken van een tuchtprocedure of andere veroordeling.

De politiezone neemt alle noodzakelijke en effectieve maatregelen om de beschikbaarheid en de integriteit van de persoonsgegevens te garanderen en ook in te staan met alle mogelijke middelen voor de beveiliging en de veiligheid van de verwerkte persoonsgegevens.

De politiezone heeft een procedure voor het melden van inbreuken in verband met persoonsgegevens.

De politiezone is onderworpen aan controle, toezicht en audits uitgevoerd door de gegevensbeschermingsautoriteiten waaronder de politie ressorteert.

Klachten

Indien u, op gelijk welk moment, van mening bent dat uw privacy geschonden is, hebt u het recht een klacht in te dienen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit:

Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

Drukpersstraat 35, 1000 Brussel

tel : 02/274.48.00

e-mail: commission@privacycommission.be

Rechten

U heeft steeds het recht (binnen de grenzen van de regelgeving) kennis te nemen van de persoonsgegevens die de politiezone van uzelf verwerkt en het gebruik dat zij van deze gegevens maakt. Bovendien kan u steeds verzoeken om deze gegevens te verbeteren, aan te vullen, te verwijderen of de verwerking van uw persoonsgegevens te beperken.

Deze rechten kan u kosteloos uitoefenen via een eenvoudige e-mail met concrete aanduiding van welk recht u wenst uit te oefenen naar de DPO op het adres hierboven vermeld.