fietsen2

PREVENTIE

Fietsdiefstal is geen nieuw fenomeen. Toch kunnen we zelf al heel wat problemen vermijden door wat meer aandacht te besteden aan de stalling van ons ‘stalen ros’. Daarom geven we hier enkele tips om het risico op diefstal te verminderen.

 

zorg-voor-een-sterk-beugelslot

Gebruik een stevig slot om uw fiets vast te leggen.
Cijferslotjes en dunne kettinkjes zijn wel goedkoper, maar ze bieden weinig bescherming tegen een dief met een beetje ervaring of een goede kniptang. Uit de praktijk is gebleken dat degelijke beugelsloten de beste beveiliging geven. De dunnere modellen kunnen nog worden doorgeknipt met een (stevige) tang, maar de betere modellen zijn een nachtmerrie voor het gereedschap van de dief. Ook kettingen kunnen een goede beveiliging vormen, op voorwaarde dat u voor een stevige uitvoering kiest. Zorg er dan ook voor dat de ketting met een stevig slot wordt vastgemaakt. Een dure ketting haalt immers niet veel uit als de dief in een handomdraai het slot kan forceren. Spiraalkabelsloten zijn vaak (behalve misschien de zeer stevige modellen) gemakkelijk door te knippen en bieden niet voldoende beveiliging om uw fiets echt vast te leggen, maar zijn wel uitstekend geschikt als bijkomend slot. Een goed slot kost algauw zo’n € 30,00 maar het kan u heel wat ongemakken die met een fietsdiefstal gepaard gaan besparen. Kijk ook eens voor meer informatie op de website www.stichtingart.nl.

Laat je fiets labelen (markeren) of graveren (tatoeëren).
Door het labelen van zoveel mogelijk fietsen proberen we om de gestolen fietsen opnieuw bij de eigenaar te brengen. Door een gravering of kleine, permanente sticker (label) met de vermelding van jouw uniek rijksregisternummer op jouw fiets te kleven, weet in de toekomst iedereen dat het om jouw fiets gaat. Politiediensten, preventiediensten of andere eerlijke vinders kunnen je op die manier snel laten weten waar je fiets gevonden is. Veel fietsdiefstallen zijn immers gebruiksdiefstallen, waarbij de fiets na gebruik wordt achtergelaten.

Wat is 'labelen'?
Labelen is een nieuwe techniek en vervangt het oude graveren. Je rijksregisternummer wordt niet langer in het frame van je fiets gekrast, maar erop gekleefd. Zo wordt je fiets niet langer beschadigd.

Waar kan ik mijn fiets laten labelen/graveren?laat-je-fiets-labelen

Fietsgraveringen/labels in Boechout: gelieve u te richten tot het fietspunt te Mortsel.

Een fiets labelen in Borsbeek gebeurt op het wijkcommissariaat.  Je kan er alle weekdagen terecht tussen 09:00 - 13:00 uur.

Wil je je fiets laten labelen in Mortsel? Dan kan je elke dag tussen 08:00 - 18:00 uur terecht bij het fietspunt aan het station Mortsel Oude God. 

Inwoners van de gemeente Wommelgem kunnen hun fiets gratis laten markeren.
Voor het graveren van uw rijksregisternummer op uw fiets kan u terecht in het gemeentemagazijn, Rollebeekstraat 9 te 2160 Wommelgem na telefonische afspraak (tel. 03-322 45 80 of 0475-62 64 55). Deze afspraak kan je maken tussen 8 en 16 u.
Het registratieformulier is af te halen in het gemeentehuis (dienst bevolking), in het gemeentemagazijn, of af te printen. Je kan dit ook rechtstreeks overmaken via het voorziene formulier in e-loket. (Vergeet niet uw identiteitskaart mee te nemen ter verificatie van uw rijksregisternummer)

De gemeente Wijnegem voorziet een aanvraagformulier op hun website. Het graveren gebeurt zoveel mogelijk op woensdagnamiddag. Indien u of een familielid zich onmogelijk op woensdagnamiddag kan aanbieden, dan duidt u donderdagavond als gewenst tijdstip aan op het aanvraagformulier. De juiste datum van aanbieding wordt u voorafgaandelijk door het gemeentebestuur medegedeeld.

Voor een overzicht van de fietspunten kan u terecht op de website http://www.fietspunten.be/.

Vergeet uiteraard je identiteitskaart of SIS-kaart niet.

REACTIE

Als je fiets dan toch nog gestolen zou worden, raden wij u aan zo snel mogelijk aangifte van deze feiten te doen bij uw lokaal wijkcommissariaat (tijdens de kantooruren) of op ons zonecommissariaat in Mortsel (permanent open 24/7).

Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Gebruik daarom een fietspas. Vul deze goed in en houd hem zorgvuldig bij. Na de aangfite wordt de gestolen fiets nationaal geseind op basis van het aanwezige graverings-of rijksregisternummer. Je fiets laten labelen of graveren is dus noodzakelijk om hem achteraf te kunnen seinen/terugvinden. Jaarlijks vindt de politie heel wat fietsen terug die ze niet aan de eigenaar kan terugbezorgen omdat er geen aangifte werd gedaan. Meld zeker ook wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.

NAZORG

Controleer op regelmatige basis de website www.gevondenfietsen.be. Deze website is een initiatief van de provincie Antwerpen en wordt continu bijgewerkt. Ziet u uw fiets ertussen staan? Zorg dan voor een bewijs van eigendom (proces-verbaal van de politie, factuur, foto, ...), waarna u uw fiets als rechtmatige eigenaar terugkrijgt.

 

Project "Sam pikt het niet!" Op 7 oktober 2011 lanceerden de vijf gemeentes van de politiezone MINOS de campagne 'Sam pikt het niet'. Aan alle grote of belangrijke fietsenstallingen waakt stripfiguur Sam over de juist gestalde en vastgelegde fietsen. Op initiatief van de preventiediensten van de gemeente Wijnegem en de stad Mortsel, ontwierpen tekenaar Jan Bosschaert en vormgever Nej De Doncker deze signalisatieborden. Het stripfiguurtje Sam, gecreëerd door Jan Bosschaert & Marc Legendre, speelt de hoofdrol in het ontwerp. De politie ondersteunde deze actie financieel en zorgde er op die manier voor dat ook de gemeentes Boechout, Wommelgem en Borsbeek de borden ter beschikking kregen. De boodschap is duidelijk: "Doe je fiets altijd op slot!".

Met deze anti-diefstalcampagne hopen de vijf gemeenten binnen Minos dat hun inwoners dat alvast niet meer vergeten. "Nog te vaak worden fietsen gestolen die gewoon niet of niet goed vast gemaakt werden", leggen de verantwoordelijken van de preventiediensten uit. "Dat is natuurlijk erg jammer. Investeren in een goed slot én je fiets gratis laten graveren of labelen kan een groot verschil maken." Naast het aanbrengen van deze borden op strategische plaatsen, investeren de gemeentes ook in betere en meer fietsenstallingen.

Voor meer info rond alles wat met dit project te maken heeft, kan je terecht bij de preventiedienst van de stad; Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of T 03 444 17 28. Wie graag een affiche heeft van deze campagne kan ze ook hier aanvragen.