De Politie MINOS vraagt bijzondere aandacht voor onderstaande:

 

Bijzondere modus operandi:  

Het slachtoffer wordt thuis gebeld door een anoniem nummer. Een Franstalige man (vertegenwoordigt een firma) spreekt hem aan bij naam en weet hoeveel familieleden er bij hem woonachtig zijn. De verdachte meldt het slachtoffer dat hij een geschenk gewonnen heeft. Hij moet dit samen met “alle” familieleden komen ophalen op een welbepaalde datum. Het slachtoffer vertrouwde het niet en vroeg een bevestigingsbrief, welke hij nooit ontvangen heeft. De desbetreffende firma is niet op de hoogte van deze actie. Meestal wordt een hele buurt opgebeld door deze of meerdere verdachte(n). De bellers zijn altijd Franstalig, mannelijk of vrouwelijk, bellen altijd met een anoniem nummer en willen zich nooit identificeren. Wanneer er vragen gesteld worden, hangen ze meestal op. Er zijn ook feiten gekend waarbij de slachtoffers uitnodigingsbrieven met dergelijke inhoud in de bus krijgen.

Bij afwezigheid van de gezinnen zouden de daders vervolgens woninginbraken kunnen plegen.

Op donderdag 11 december 2014 gaat de actie '1DAGNIET' door. Dit is een actie die doorgaat in België en Nederland. Verschillende instanties slaan de handen in elkaar en gaan de strijd aan tegen woninginbraken. Natuurlijk kan hierbij de politie niet ontbreken.

De politiezone MINOS neemt hier actief aan deel en dit samen met de gemeenten en de BIN-netwerken. Dit gebeurt o.a. door verschillende sensibiliseringsacties uit te werken:

- de politie zal vanaf dinsdag 25 november 2014 t.e.m. donderdag 11/12/2014 affiches in de brievenbussen steken waarop enkele tips staan genoteerd hoe men best een woning beschermt tegen inbraak.

- 'Politie wordt inbreker' - op 11 december 2014 gaan er verschillende ploegen van de politie MINOS op wandeling en kruipen in de huid van inbrekers. Zodra zij aan een woning komen waarbij zij de kans zien om in te breken bellen zij aan bij de burger om hem/haar te wijzen op de risico's. Indien de burger niet thuis is wordt er een papieren 'voetspoor' achtergelaten in de brievenbus met hierop de bemerkingen.

- Op 6 december 2014 gaan de leden van de BIN-netwerken op wandeling. Hierbij bezoeken zij de inbraakgevoelige wijken en noteren de onregelmatigheden en melden dit aan de coördinator van de BIN-netwerken bij de Politie MINOS.

banner 1 dag niet 

BELANGRIJK

De politiezone MINOS doet een oproep aan alle burgers die informatie hebben over de recente brandstichtingen te Wommelgem.

Alle informatie hieromtrent is nuttig en kan bezorgd worden via het e-mailadres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Bij de Broeders Alexianen in Boechout sloegen gisteren de stoppen door van een psychiatrische patiënt. De politie en de brandweer kwamen ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen.

Rond 21.30 uur gisterenavond is een patiënt in het psychiatrische ziekenhuis in Boechout compleet het noorden kwijtgeraakt. Het personeel raakte zodanig bedreigd dat ze de politie erbij haalden. "De man van Poolse origine werd vorige week met een gedwongen opname in het ziekenhuis ingecheckt. Hij gaf de hele week al geregeld problemen in de instelling. Deze avond is het dan helemaal uit de hand gelopen en heeft het personeel onze bijstand ingeroepen," vertelt commandant Johan Wonnink van de politiezone Minos.

"Hij heeft een brandblusapparaat leeg gespoten in de gangen en ook een brandslang opengedraaid. Dat laatste veroorzaakte dan heel wat wateroverlast op de afdeling. Samen met het personeel zijn de politieagenten er in geslaagd de man in een isoleerkamer te steken." De man in kwestie raakte licht gekwetst aan zijn hand door eigen toedoen, toen hij de brandslang van de muur haalde. Het personeel raakte niet gewond. (MDR/NBA)

Hier een voorbeeld van hoe de burgers en de lokale politie perfect kunnen samenwerken, met een succesvol resultaat. 

Bron: Het Laatste Nieuws