Switch, een troosthond om de slachtoffers te helpen

Switch is aangekomen!

De lokale politie Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) heeft besloten om het project « Emotionele troosthond » te lanceren, ontwikkeld in Canada en nog nooit eerder gezien in België. Switch, een vrouwelijke Boulab is begin oktober aangekomen in de politiezone..

Een emotionele troosthond?

Nathalie, inspectrice bij de gerechtelijke pijler en hondengeleider van Switch, stelt al lange tijd vast dat er een lacune bestaat bij de begeleiding van de slachtoffers tijdens het gerechtelijke proces. Dit vaak lange en zware proces heeft immers tot gevolg dat de slachtoffers zich alleen of in de steek gelaten kunnen voelen. "De behoefte om de slachtoffers concreet te helpen, leefde al lang in mij. Het is trouwens daarom dat ik bij de politie ben beginnen te werken." legt Nathalie uit. Er diende een oplossing gevonden te worden om zo een betere begeleiding te kunnen aanbieden aan de slachtoffers.

De emotionele troosthond bleek de ideale oplossing te zijn voor de politiezone Brussel-Noord. Switch, een vrouwelijke boulab (kruising tussen een labrador en een Berner sennenhond), is er om de slachtoffers te steunen en te troosten, voornamelijk minderjarige slachtoffers en/of slachtoffers van huiselijk geweld. De politie Brussel-Noord is de eerste zone in België die dergelijk project ontwikkelt en een akkoord tekent met de Mira Foundation, gespecialiseerd in het opleiden van assistentiehonden. Dit werd onmiddellijk noodzakelijk geacht binnen een dienst van nabijheidspolitie die gericht is op het welzijn van de burgers. "Via het Réseau Intersection (n.v.d.r. netwerk voor het uitwisselen van best practices tussen de Belgische en Quebecse politiediensten) werd ik op de hoogte gebracht van dit project dat al lang bestaat in Canada."

Het is bewezen dat honden heilzaam kunnen zijn, zowel psychologisch (stress, angst, agressiviteit, depressie,…) als lichamelijk (kalmeert de ademhaling, verlaagt de hartslag en de bloeddruk). Bovendien is de hond in dit stressvolle moment ook een faciliterende factor en zorgt hij ervoor dat de onderzoeker in een meer "ontspannen" klimaat kan werken tijdens het verhoor van het slachtoffer.

Bijvoorbeeld, sinds begin oktober heeft Switch 4 verhoren van kinderen in moeilijke familiezaken bijgestaan. Elke keer, aan het verhoor van het kind kon de hond voor een positieve afleiding zorgen. De aandacht van het kind wordt afgeleid door iets anders en is niet meer gevestigd op de stressvolle elementen, maar in de plaats daarvan op de hond die het kind naar believen kan aaien. Dankzij deze afleiding kan het kind ontstressen en makkelijker praten met de onderzoeker. De relatie tussen beiden is meer ontspannen en het kind krijgt zo sneller vertrouwen. Het verhoor is minder traumatiserend voor het kind en de onderzoeker krijgt meer details te horen die belangrijk kunnen blijken voor het onderzoek.

Switch kan ook in het kader van preventieoperaties optreden. Ze zal aanwezig zijn tijdens het politiebezoek in scholen in het kader van onze peterschapsprojecten, of tijdens acties op het terrein om contact te nemen met de bevolking. Een hond versterkt een vertrouwensrelatie en vergemakkelijkt het verzamelen van informatie bij de bevolking.

Switch heeft ook deelgenomen aan een operatie om een contact met kinderen, potentiële slachtoffers van rackets in hun wijk, te verlichten. Een positieve contact werd met de kinderen dankzij Switch georganiseerd zodat ze konden vertellen wat er in de wijk gebeurd. Die informatie zal door de inspecteurs kunnen worden gebruikt.