Afsluitdag van het peterschapsproject !

Sinds 1998 organiseert de lokale politie van Brussel-Noord (Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Evere) jaarlijks een peterschapsproject met het zesde leerjaar van de lagere scholen van de drie gemeenten. De aflsuitdag van dit project heeft de vrijdag 4 mei plaats gevonden.

afsluitdag

Dit project bestaat erin om een politieambtenaar toe te wijzen aan elke basisschool, van alle onderwijsnetten en taalrollen. De politiemensen, die "peter" of "meter" worden van de klas, vertegenwoordigen alle functies en graden van de politie. Het project berust op de vrijwillige inzet van de politiemensen.

Het project omvat drie ontmoetingen in de loop van het schooljaar. De eerste ontmoeting is bedoeld om de kinderen enige burgerzin bij te brengen en om onze instelling en haar opdrachten voor te stellen. Tijdens de tweede ontmoeting worden de leerlingen gesensibiliseerd over de gevaren van het internet en de sociale netwerken. Voor de derde ontmoeting ten slotte wordt er een activiteit georganiseerd die verband houdt met de politie of komt er een gastspreker naar de klas om vragen aan te kaarten over onze instelling of over een ander thema dat de kinderen aanbelangt. De activiteiten van de voorbije jaren waren bijvoorbeeld een demonstratie van de hondenbrigade en van de paardenbrigade van de federale politie, een verkeersactiviteit met een behendigheidspiste, een bezoek aan de brandweerkazerne, een toneelopvoering over afpersing op school, een presentatie in de klas van de cel Vermiste Personen van de federale politie of een bezoek aan het politiemuseum.

Elk jaar wordt er op het einde van het schooljaar een slotdag van het project georganiseerd. Het gaat om een grote feestelijke bijeenkomst met een politiedienst die steeds dichter bij de burgers staat.

Deze dag wordt georganiseerd voor de leerlingen van de politiezone om hen te informeren over het politieberoep en om zodoende de stereotypen te doorbreken. Voorts is het ook de bedoeling om een positief contact te creëren tussen de kinderen en de politiemensen buiten de repressieve context.

Een zestigtal scholen waren aanwezig - m.a.w. een 1600-tal kinderen -, alsook een honderdtal politiemensen en een veertigtal externe partners zoals de MIVB, het Rode Kruis, de federale politie, childfocus, enz.

De slotdag is bedoeld om op een speelse manier de kennis te testen die de kinderen in de loop van het jaar met hun peter/meter verworven hebben, en dit via fysieke en intellectuele proeven doorheen het park.

Een leuke reportage was te zien op RTL-TVI, neem een kijkje en klik hier !