Onthuldiging commissariaat 5 - Brabant

Het Politiecollege van de Zone Brussel-Noord, bestaande uit de gemeenten Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node, heeft het genoegen de inhuldiging aan te kondigen van het nieuwe commissariaat 5 - Brabant, gelegen te Brabantstraat 82, Sint-Joost-ten-Node.

Het nieuwe commissariaat wordt gekenmerkt door een aantal bijzonderheden, zowel architecturaal als wat betreft de binneninrichting, in termen van gebruikersvriendelijkheid, technologie en werkomstandigheden.

De bouw van het nieuwe commissariaat is het resultaat van een partnerschap tussen de overheid en de privésector en omvat de inrichting van het commissariaat en de bouw van 7 appartementen. De kostprijs van dit nieuwe gebouw bedraagt 9.300.000 euro. Het werd gebouwd door de Ondernemingen Jacques Delens in samenwerking met het architectenbureau A.D.E. Marc Stryckman & Partners.

De locatie

Het gebouw ligt naast het Noordstation, op de hoek van de Brabant-, Planten- en Weidestraat en bestrijkt een oppervlakte van 3.815 m².

Het gebouw ligt in het hart van de Noordwijk, net zoals de politie en de gemeenten hadden vooropgesteld. Er werd immers gekozen voor een goed zichtbare locatie met een ingang op de hoek van de Brabantstraat, een drukke straat, en de Weidestraat. Deze inplanting en de bouw van appartementen boven op het gebouw zorgen ervoor dat het commissariaat volledig geïntegreerd is in de wijk.

De lokale politie Brussel-Noord hecht veel belang aan de nabijheidspolitie, waardoor deze centrale ligging op een belangrijke as een meerwaarde betekent voor de zichtbaarheid en de toegankelijkheid van dit commissariaat. Er werd eveneens aandacht besteed aan de toegankelijkheid voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het commissariaat draagt zijn steentje bij om de wijk veiliger te maken.

De binneninrichting

Het commissariaat is opgedeeld in drie verschillende zones : een zone die toegankelijk is voor het publiek en het personeel, een zone die uitsluitend is voorbehouden aan het personeel en een zone voor personen die van hun vrijheid werden beroofd. Het commissariaat beschikt over een cellencomplex waarbij er beeldopnamen kunnen gemaakt worden van de verhoren, specifieke verhoorlokalen voor de klachtbehandeling en een onthaalruimte voor gezinnen en minderjarigen. Er werd een beveiliging voorzien bij de bouw van het onthaal van het commissariaat met het oog op de veiligheid van de politieambtenaren. Er werden eveneens speciale vestiairekasten ontwikkeld die aangepast zijn aan de politiematerialen.

Bovendien is het commissariaat, net zoals de andere commissariaten van de politie Brussel-Noord, 24 uur per dag en 7 dagen per week geopend. Alle politiediensten bevinden zich in het gebouw, met name het onthaal (5 personen), de interventiedienst (40 personen), de lokale recherche en de lokale APO-dienst (7 personen), de vier wijkteams (16 personen), de dienst Verkeer (4 personen) en de dienst Sociale Wetten en Leefmilieu (4 personen), het secretariaat (5 personen), de dienst Jeugd en Gezin (3 personen). In totaal telt het commissariaat 93 personeelsleden.

Dankzij deze gedecentraliseerde organisatie van de politiediensten in de zone kunnen alle politiefunctionaliteiten een goede kennis hebben van het grondgebied, de wijken en de bevolking. Bovendien kunnen deze functionaliteiten, die vaak hun informatie met elkaar moeten delen, zo ook onderling beter samenwerken. Tot slot kan er dankzij deze decentralisatie en territorialisering ook een sterkere nabijheidspolitie aangeboden worden aan de buurtbewoners, de pendelaars en alle andere mensen in de wijken.

Architecturale visie

Het gebruikte terrein bood plaats aan een deel van het hotel Chao Chow Palace (gelijkvloerse verdieping), twee huizen, een opslagplaats en een braakliggend stuk grond. Voor het optrekken van het gebouw werd er rekening gehouden met de bestaande bouwvolumes uit de omgeving, tegenover de site en binnen het bouweiland. Zo hadden de architecten van dit project als ambitie om een gradatie in volume te creëren om de aanpalende gebouwen met elkaar te verbinden en hierbij rekening te houden met de lagere constructies rondom de site.

Er bestaat immers een niveauverschil van 2 meter tussen de Brabantstraat (lage kant) en de Plantenstraat (hoge kant). « Het gebouw vult een holle kies binnen de gemeente Sint-Joost-ten-Node. Het omsluit de huizenblokken en verbetert zo het aanzien van de wijk », preciseert de architect van het gebouw, Marc Stryckman van het bureau ADE Marc Stryckman & Partners.

De zeven appartementen zijn ondergebracht op de vijfde en zesde verdieping, en geven uit op de Weidestraat of op de Plantenstraat.

Het nieuwe commissariaat 5 neemt de gelijkvloerse verdieping tot en met de vierde verdieping in. De laatste verdieping, waar de kleedruimtes zich bevinden, dient als bufferzone tussen de bedrijvigheid in het commissariaat (bepaalde lokalen werken 24 uur per dag) en de rust van de woonruimten. De kantoren van het commissariaat werden hoofdzakelijk gevestigd aan de voorgevels van de Weidestraat en de Plantenstraat voor een zo groot mogelijke natuurlijke lichtinval in de kantoren en om ze zo aangenaam mogelijk te maken. De parking en de technische lokalen van de politie bevinden zich ondergronds.

Samengevat ? 1 gebouw, 2 functies, 3 ingangen !

Dit nieuwe gebouw heeft twee verschillende functies : enerzijds het commissariaat, en anderzijds het woongedeelte dat opgesplitst is in 7 appartementen.

Met het oog op de veiligheid werken deze twee functies afzonderlijk binnen hetzelfde gebouw. Dit wordt verzekerd door ingangen die volledig losstaan van elkaar (lift en trap) en door verdiepingen die duidelijk van elkaar onderscheiden worden.

De drie straten rond de site vormen het uitgangspunt voor de toegangsmogelijkheden tot het gebouw. Elke straat biedt zo een andere toegang tot het gebouw. Daardoor kunnen de bezoekers van de verschillende plaatsen elkaar nooit kruisen :

Politiecommissariaat : publieke toegang via de Brabantstraat

Politiecommissariaat : ingang van het politiepersoneel via de Plantenstraat

Woongedeelte : ingang voor de bewoners via de Weidestraat.