Inbraakpreventie dankzij de actie "1 dag niet"!

Wat kan je zelf doen om een inbraak te voorkomen? Veel, zo weten preventiespecialisten. Daarom organiseert België van 23 tot 29 oktober 2017 een nationale actie tegen woninginbraken: '1 dag niet'.

De campagne wil burgers bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken. Gedurende de hele week zullen er tal van preventie-initiatieven worden georganiseerd. Samen met politie en overheid slaan burgers de handen in elkaar om hun buurt veiliger te maken. Op de website www.1dagniet.be kan iedereen zijn eigen initiatief posten, tal van preventietips vinden en originele ideeën delen. Deze actie is essentieel want elke dag zijn meer dan 150 Belgen het slachtoffer van een inbraak.

In 2016 werden er 55 689 inbraken geregistreerd in België, zijnde meer dan 150 per dag. Dit fenomeen versterkt het onveiligheidsgevoel en veroorzaakt een aanzienlijke maatschappelijke kost. Ook al stellen wij sinds 2012 (75 000 feiten) elk jaar een afname van het aantal inbraken vast, toch is het belangrijk om de strijd tegen inbraken verder te zetten.

Bedoeling is om burgers, ondernemers, scholen, buurtinformatienetwerken,... te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Het gaat bijvoorbeeld om een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur om een kosteloze audit van je woning te laten uitvoeren (www.diefstalpreventieadviseur.be), het opstarten van een Facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, maar ook het organiseren van een veiligheidswandeling in de wijk.